Ulcerös Kolit

”Those who think there is a time limit to grieve have never lost a piece of their heart”

Att förlora sitt barn och behålla förståndet kräver strategier. Det är också nödvändigt att plocka bort allt dåligt, både stort och smått, se allt positivt och gynnsamt, plocka det närmare intill sig, hålla det nära – det ger syre, näring, trygghet, kraft och styrka de dagar då det bär av. För det gör det, du får ingen förvarning och mot den kraften hjälper ingenting!

Jag kämpar med att hitta begriplighet i vad som hänt, för annars är det här för komplicerat att leva med. Saknaden går inte över bara för att han inte finns kvar i sin kropp. Gråten har flyttat lite på sig, den är mer och oftare på insidan än på utsidan. Sorgen är en reaktion som gör att jag överlever. Idag har han ordnat strålande solsken, som vanligt på sina högtidsdagar. Han kanske har fått ta hand om väderknappen däruppe…mamma älskar dig Totte och saknar dig så förskräckligt mycket! 

Skrivet av Maria Englund

31 maj, 2020

De här böckerna har jag plöjt och riktigt nördat ner mig i, kan varmt rekommenderas! Det handlar inte bara om mat utan om livsstil i stort. Mycket bra!

2014 fick jag diagnosen Ulcerös kolit. Det är en kronisk inflammation i tarmen, längst ner i tjocktarmen. Hur känner man det? Jo, man springer på toaletten hela tiden och även om man inte behöver gå på toaletten så känns det som att man behöver det. Ofta, flera gånger i timmen. Det är helt fruktansvärt. Det är förstadiet till att utveckla Crohns syndrom, som fler kanske har hört talas om. Fick medicinen Asacol, men börjar också sakta intressera mig för vad jag äter. Det är stor skillnad och konsekvenserna är omedelbara för olika råvaror.

Vi huserar 1000 olika sorters bakterier och sammanlagt 100 biljoner, minst 10 gånger fler an våra egna celler, så i det avseendet är vi mer bakterie än människa! 5-10 procent av vårt serotonin sitter i hjärnan, resten i tarmen. 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen, så det är tarmen som snackar med hjärnan!

Fler inlägg…