Ulcerös Kolit

Skrivet av Maria Englund

31 maj, 2020

De här böckerna har jag plöjt och riktigt nördat ner mig i, kan varmt rekommenderas! Det handlar inte bara om mat utan om livsstil i stort. Mycket bra!

2014 fick jag diagnosen Ulcerös kolit. Det är en kronisk inflammation i tarmen, längst ner i tjocktarmen. Hur känner man det? Jo, man springer på toaletten hela tiden och även om man inte behöver gå på toaletten så känns det som att man behöver det. Ofta, flera gånger i timmen. Det är helt fruktansvärt. Det är förstadiet till att utveckla Crohns syndrom, som fler kanske har hört talas om. Fick medicinen Asacol, men börjar också sakta intressera mig för vad jag äter. Det är stor skillnad och konsekvenserna är omedelbara för olika råvaror.

Vi huserar 1000 olika sorters bakterier och sammanlagt 100 biljoner, minst 10 gånger fler an våra egna celler, så i det avseendet är vi mer bakterie än människa! 5-10 procent av vårt serotonin sitter i hjärnan, resten i tarmen. 70-80 procent av immunförsvaret sitter i tarmen, så det är tarmen som snackar med hjärnan!

Fler inlägg…

Ringa himlen?

Ringa himlen?

Lyssnar på Miss Li när hon försöker få tag på Gud, hon har några frågor, sjunger hon... Jag tänker på dig min son,...

läs mer