…geografiskt avgränsade områden där chansen att bli hundra år, är störst i världen. Niklas Ekstedt och Henrik Ennart botaniserar i historia, sätt att leva på och recept från dessa platser. Boken heter; ”Den blå maten” och bjuder på recept för ett långt och lyckligt liv. Områdena är bla Sardinien, min favorit för övrigt och Okinawa i Japan, som jag beskrivit i ett tidigare inlägg. Makoto Suzuki beskriver 4 hörnstenar som behövs för att nå dit. Maten; ät lite men bra, Motion; rör på dig i vardagen, Sociala nätverk; omge dig med familj och vänner, Mål och Mening; ha ett uttalat syfte med tillvaron-Ikigai! Inser att jag har lite kvar att jobba på… I en intervju med Sumiko Taira i Ogimi, på ön Okinawa, fnyser hon åt att vi pensionerar oss vid 65 år. ”Då är man ju fortfarande ett barn”, uttrycker hon. Själv är hon 94 år och betraktar sig som medelålders. På nästa bokrea hittade jag deras nästa bok; ”Happy food 2.0”, som beskriver hur måltiden och lyckan hör ihop. Mindful eating! Sprillans ny forskning tyder på att de som äter medvetet, är mindre deprimerade. Så fokusera och tugga långsamt!
![IMG_1261[1]](https://mareng67.se/wp-content/uploads/2020/07/IMG_12611-scaled-e1593934927439.jpg)
![IMG_1260[1]](https://mareng67.se/wp-content/uploads/2020/07/IMG_12601-scaled-e1593934841497.jpg)