Blå zoner

”Those who think there is a time limit to grieve have never lost a piece of their heart”

Att förlora sitt barn och behålla förståndet kräver strategier. Det är också nödvändigt att plocka bort allt dåligt, både stort och smått, se allt positivt och gynnsamt, plocka det närmare intill sig, hålla det nära – det ger syre, näring, trygghet, kraft och styrka de dagar då det bär av. För det gör det, du får ingen förvarning och mot den kraften hjälper ingenting!

Jag kämpar med att hitta begriplighet i vad som hänt, för annars är det här för komplicerat att leva med. Saknaden går inte över bara för att han inte finns kvar i sin kropp. Gråten har flyttat lite på sig, den är mer och oftare på insidan än på utsidan. Sorgen är en reaktion som gör att jag överlever. Idag har han ordnat strålande solsken, som vanligt på sina högtidsdagar. Han kanske har fått ta hand om väderknappen däruppe…mamma älskar dig Totte och saknar dig så förskräckligt mycket! 

Skrivet av Maria Englund

1 november, 2020

…geografiskt avgränsade områden där chansen att bli hundra år, är störst i världen. Niklas Ekstedt och Henrik Ennart botaniserar i historia, sätt att leva på och recept från dessa platser. Boken heter; ”Den blå maten” och bjuder på recept för ett långt och lyckligt liv. Områdena är bla Sardinien, min favorit för övrigt och Okinawa i Japan, som jag beskrivit i ett tidigare inlägg. Makoto Suzuki beskriver 4 hörnstenar som behövs för att nå dit. Maten; ät lite men bra, Motion; rör på dig i vardagen, Sociala nätverk; omge dig med familj och vänner, Mål och Mening; ha ett uttalat syfte med tillvaron-Ikigai! Inser att jag har lite kvar att jobba på… I en intervju med Sumiko Taira i Ogimi, på ön Okinawa, fnyser hon åt att vi pensionerar oss vid 65 år. ”Då är man ju fortfarande ett barn”, uttrycker hon. Själv är hon 94 år och betraktar sig som medelålders. På nästa bokrea hittade jag deras nästa bok; ”Happy food 2.0”, som beskriver hur måltiden och lyckan hör ihop. Mindful eating! Sprillans ny forskning tyder på att de som äter medvetet, är mindre deprimerade. Så fokusera och tugga långsamt!

Fler inlägg…